Home
Menu
Zoek
Zoeken Annuleren

3.3 Begaafdheid

Meer en hoogbegaafdheid

We besteden veel aandacht aan leerlingen die extra zorg nodig hebben, ook aan kinderen die een extra uitdagend aanbod nodig hebben. Elke dinsdagochtend komen deze leerlingen samen in de Plusklas. De lessen worden gegeven door de begaafdheids- coördinator die hiervoor een opleiding heeft gevolgd.
De kinderen komen uit de groepen 3 tot en met 8. Ze werken in groepjes aan projecten die een beroep doen op meerdere intelligenties en vaardigheden als samenwerken, taken verdelen, discussiëren, verslagleggen en presenteren. De Plusklas is er voor leerlingen die aan de volgende criteria voldoen:
Voor begrijpend lezen en rekenen hebben deze leerlingen een consequente A(+) score, tenzij onderpresteren wordt vermoed.
Mogelijke aanwezigheid van een intelligentieonderzoek, waarbij het gemiddeld IQ 130 is of hoger.
Bij bovenstaande wordt gelet op de volgende leeraspecten; snel van begrip, grote of diepgaande interesse, creatief en inventief in denken, ongewoon grote woordenschat, grote parate kennis, geestelijk vroegrijp, scherp opmerkingsvermogen, snel begrijpen van de leerstof. Deze aspecten zien we terug in zelfbeeld, omgang en werkhouding.
We werken ook met Levelwerk in de klas. Deze leerlijn wordt ingezet voor het meer- en hoogbegaafde kind als verrijking naast het basiswerk. Levelwerk biedt een totaal- aanbod aan verrijkende activiteiten op het gebied van taal/lezen en rekenen.
Het wordt ingezet voor kinderen uit de Plusklas, maar is ook geschikt voor kinderen die niet deelnemen aan de Plusklas, maar wel bovengemiddeld scoren op de Cito LVS toetsen. De meer- en hoogbegaafde kinderen in groep 8 melden we aan voor de verrijkingsklassen van het Hondsrug College.

Binnen de stichting Viviani biedt CBS Het Anker te Emmen een speciale Kwadraatafdeling voor hoogbegaafde leerlingen, waar ze vijf dagen per week les krijgen. Soms lopen hoogbegaafde kinderen vast binnen de eigen basisschool. Wanneer we dit signaleren, bespreken we dit tijdig met ouders.
De Kwadraatafdeling kan dan een optie zijn.
Media
  • focus